Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ (ΕΦΚ) ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης(ΕΦΚ) στο κρασί.
Η άδικη και απαράδεκτη επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί με επιβάρυνση 0,20 €/lt οίνου, ανεξάρτητα κατηγορίας και αξίας, πλήττει κυρίως το χύμα λαϊκής κατανάλωσης.
Οι πρώτες συνέπειες έχουν αναδειχτεί, αφού οι πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας έχουν μειωθεί, ενώ από τις 160.000 αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που είναι καταγεγραμμένες στο Αμπελουργικό Μητρώο, μόνο οι 27.000 προέβησαν σε ψηφιακή υποβολή Δήλωσης Συγκομιδής, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ και συνεπώς ούτε τα εκτιμώμενα έσοδα για το δημόσιο υπάρχουν!

Απλά αυτή η παράλογη φορολόγηση βοηθάει στην καταστροφή μικρομεσαίων οινοπαραγωγών, διευκολύνοντας έτσι τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στους μεγάλους, που θα γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι, αφού αυτή είναι η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Εξάλλου τα ήδη αρνητικά μεγέθη του κλάδου εξ αιτίας της ΚΑΠ, που θα ενισχυθούν με τον ΕΦΚ, επίσημα ανακοινώθηκαν στην 55η  Γ.Σ της ΚΕΟΣΟΕ (29/6/2016) όπου:
• ο ελληνικός αμπελώνας από 817.435 στρέμματα το 1990 μειώθηκε στα 652.647 στρέμματα το 2015,
• η οινοπαραγωγή από 352.600 tn το 1990 μειώθηκε σε 250.100 tn το 2015 (χάθηκαν πάνω από 100.000 tn σε 25 χρόνια),
• η κατανάλωση οίνου από 310.500 tn το 1995 υποχώρησε στους 234.700 tn το 2015,
• η ανά καταναλωτή κατανάλωση από 41,4 lt το 1995 έπεσε στα 31,1 lt το 2015.
Γι’ αυτό και η αγωνία και η απόγνωση για την επιβίωση στους μικρομεσαίους οινοπαραγωγούς είναι αυξημένη. Αφού στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στην φορομπηχτική κυβερνητική πολιτική, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και στα διάφορα χαράτσια, έχει προστεθεί και ο ΕΦΚ στο κρασί, που σχεδόν διπλασίασε την τιμή στο χύμα, που αφορά κύρια τη λαϊκή κατανάλωση. Γι’ αυτό και η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα του Συντονιστικού των μπλόκων, στις φετινές μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις.
Επίσης πρόσφατα ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ξεκαθάρισε, ότι η αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αποτελεί αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο!
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί αν σκοπεύουν να ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημα και την απαίτηση των αγροτών που πρόβαλλαν αγωνιστικά στις κινητοποιήσεις τους αλλά όλων των αντιπροσώπων που πήραν μέρος στην τελευταία γενική συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ, δηλαδή να καταργηθεί ο παράλογος και καταστροφικός ΕΦΚ στο κρασί.
Ο Βουλευτής
Μανώλης Συντυχάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων είναι οι εξής:
- Υβριστικά σχόλια αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS
- Ανώνυμες καταγγελίες που δε συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS.
- Το PASPARTOU NEWS δεν αλλοιώνει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν το PASPARTOU NEWS.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του PASPARTOU NEWS