Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ

Την πρωτοφανή αυθαιρεσία που επιχειρείται να νομιμοποιηθεί στα πλαίσια της ψήφισης Ν/Σ, με το οποίο περιορίζονται οι περιοχές που δικαιολογείται το επίδομα παραμεθορίου και εξ΄ αυτού του λόγου αδικείται η Πέλλα, κατήγγειλε ο Γιώργος Καρασμάνης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής, Εμπορίου και Οικονομικών της Βουλής.
Ο Βουλευτής που, ως γνωστόν, με συνεχείς παρεμβάσεις είχε πετύχει πριν από εννέα και πλέον χρόνια – όταν ήταν και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής - να χαρακτηριστεί ο Νομός μας παραμεθόριος και προβληματικός στο σύνολό του με την ψήφο όλων των πτερύγων του Κοινοβουλίου, ζήτησε να επανορθωθεί η αδικία που επιχειρείται τονίζοντας ότι: Ο Νομός Πέλλας είναι απομονωμένος από την ενδοχώρα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, χωρίς σύνδεση ούτε με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, ούτε με την Εγνατία Οδό, χωρίς σιδηροδρομικό δίκτυο που να καλύπτει όλες τις περιοχές, εντελώς αποβιομηχανοποιημένος, έξω από την Δ’ Ζώνη κινήτρων και παντελή έλλειψη υποδομών
Ακολουθεί η ομιλία του Γιώργου Καρασμάνη

«… κύριε Πρόεδρε, θα επικεντρωθώ στο άρθρο 19 με το οποίο περιορίζονται οι περιοχές που δικαιολογείται το επίδομα παραμεθορίου. Γίνεται μια αδικία εις βάρος του νομού που εκπροσωπώ το νομό Πέλλας διότι, ο νομός αυτός στις 24/10/2006- ημέρα σημαντική για το νομό μου, πολιτικό ορόσημο για μένα- με πρόταση της Επιτροπής Περιφερειών, χαρακτηρίστηκε στο σύνολο του παραμεθόριος και προβληματικός (την περίοδο εκείνη Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών ήταν ο κος Καρασμάνης).

Στη συνέχεια, προχώρησαν όλες οι διαδικασίες και τον Φεβρουάριο του 2007 με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, ψηφίστηκε ο νόμος 3536 και με το άρθρο 42 χαρακτηρίστηκε η Πέλλα και με νόμο παραμεθόριος στο σύνολο του. Στη συνέχεια τον Απρίλιο, με ΚΥΑ το 2007 των Υπουργών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, χαρακτηρίστηκε προβληματικός νομός τύπου Α. Ήταν ανάγκη να γίνει αυτό, δηλαδή να χαρακτηριστεί παραμεθόριος η Πέλλα, γιατί πρόκειται για ένα νομό που είναι απομονωμένος από την ενδοχώρα, αλλά και από το Εξωτερικό χωρίς σύνδεση με τον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, και χωρίς σύνδεση με την Εγνατία.

Είμαστε ο μοναδικός νομός από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη κύριε Υπουργέ, που δεν έχει κάθετο επί της Εγνατίας Οδού. Και μάλιστα, χωρίς διέξοδο προς τα βόρεια σύνορα. Έχουμε μεθόρια γραμμή 80 χλμ και δεν έχουμε πύλη εισόδου και εξόδου με το εξωτερικό, χωρίς σιδηροδρομικό δίκτυο που να καλύπτει όλες τις περιοχές. Είμαστε ο μοναδικός νομός που έχουμε ένα απαρχαιωμένο τρισάθλιο οδικό δίκτυο, που έχουμε θρηνήσει τα τελευταία 20 χρόνια χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Και εδώ ανοίγω μια παρένθεση, αυτό εξετίμησε η προηγούμενη κυβέρνηση της περιόδου 2004-2009, και χορήγησε ένα κονδύλι των 120.000.000 ευρώ για τη κατασκευή του οδικού δικτύου της Πέλλας.
Δυστυχώς όμως, τις παραμονές των εκλογών του 2012 διαπράχτηκε μια πολιτική ατιμία και με δόλιο τρόπο μεταφέρθηκαν αυτά τα χρήματα (120 εκατομμύρια), για την αναβάθμιση της Δυτικής Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης. Η Πέλλα πρόκειται για ένα νομό που δεν έχει βιομηχανική περιοχή, είναι τελείως αποβιομηχανοποιημένος, έξω από την Δ΄ Ζώνη Κινήτρων, χωρίς υποδομές, με παντελή έλλειψη υποδομών το τονίζω αυτό, με όλες τις περιοχές σε μια συνεχώς φθίνουσα οικονομική κατάσταση. Συνέπεια όλων αυτών, η συρρίκνωση του πληθυσμού και η συνακόλουθη μείωση των βουλευτικών εδρών από 5 έδρες σε 4.
Και ερωτώ υπάρχει άλλος νομός στην Ελλάδα που να έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά; Δεν υπάρχει. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να επανορθώσετε αυτή την αδικία που διαπράττεται μέσα από το άρθρο 19, και πιστεύω ότι δεν το διαπράττεται ηθελημένα αλλά από άγνοια. Ενδεχομένως δεν έχετε ενημερωθεί σωστά. Σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζετε το άρθρο 4 παρ.1 του Συντάγματος, με την οποία καθιερώνεται η αρχή της ισότητας και ως εκ τούτου επιβάλλεται η ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων, που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες.
Το κυριότερο, θα φέρετε σε δύσκολη θέση, τους συναδέλφους της συμπολίτευσης γιατί θα είναι αναγκασμένοι με την ψήφο τους, να αποχαρακτηρίσουν ένα νομό που επαναλαμβάνω με ομόφωνη απόφαση όλων των πτερύγων της Βουλής, χαρακτηρίστηκε στο σύνολο του παραμεθόριος και προβληματικός. Δεν νομίζω ότι, η διάταξη του άρθρου 19 να λύνει το δημοσιονομικό πρόβλημα της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι δε νομίζω να θέλετε να ερημώσετε τις ήδη εγκαταλειμμένες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί παραμεθόριες και προβληματικές όπως είναι η Πέλλα.
Πιστεύω κύριε Υπουργέ, μετά από όλα αυτά που έχετε ακούσει ότι θα άρετε αυτή την κατάφορη αδικία που συντελείται εις βάρος του νομού μου. Και θα συμπεριλάβετε στο άρθρο 19, και την Πέλλα που χαρακτηρίστηκε στο σύνολο της παραμεθόριος και προβληματική (υπενθυμίζω ότι η Πέλλα το 2007 χαρακτηρίστηκε παραμεθόριος και προβληματικός νομός στο σύνολό του και άνοιξε το δρόμο για να χαρακτηριστεί το 2008 η Σέρρες και το 2012 η Δράμα  και το Κιλκίς).»
ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ      14/12/2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων είναι οι εξής:
- Υβριστικά σχόλια αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS
- Ανώνυμες καταγγελίες που δε συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS.
- Το PASPARTOU NEWS δεν αλλοιώνει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν το PASPARTOU NEWS.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του PASPARTOU NEWS